historija škole

Osnovna škola “Malta” počela je s nastavom 1980./1981. školske godine pod nazivom “Alija Alijagic”.

Prve školske godine škola je brojala 1094 ucenika. Škola se nalazi na području mjesnih zajednica Dolac i Malta, općina Novo Sarajevo.

Ukupna površina škole iznosi 2418 m² i ima 52 prostorije, od čega 9 učionica, 11 kabineta, 1 salu za tjelesni odgoj i obrazovanje i 1 biblioteku. Škola ima i sportsko igralište površine 450 m ² i dvorište površine 3550 m².

Škola je 8. aprila 1994. godine promjenila naziv u Osnovna škola “Malta”. Cijelo vrijeme agresije na BiH odvijala se nastava, i to u podrumima i poslovnim prostorima na području pomenutih mjesnih zajednica.

U septembru 1994. godine nastava se počela izvoditi u objektu škole. Bez obzira što objekat škole nije bio na okupiranoj teritoriji ili na liniji razgraničenja, pretrpjeo je znatna oštecenja usljed ratnih dejstava.

Od 1996. godine počelo se s ubrzanim renoviranjem škole i nabavkom neophodnih učila, kako bi se stvorili što bolji uvijeti za rad učenika i nastavnika. Trenutno smo savremeno i dobro opremljena gradska škola, koja je na pocetku 2020./2021. školske godine brojala 679 ucenika, raspoređenih u 31 odjeljenje. U periodu 2015.-2019. broju učenika u matičnoj školi je povećan za 35% a, zajedno sa Edukativnim centrom Nova Kasaba (općina Milići, RS) riječ je o povećanju od 61%.

Danas u JU OŠ “Malta” nastavu izvodi 51 stručno osposobljenih nastavnika, a uz njih u školi radi i 15 ostalih uposlenika, koji nisu direktno vezani za nastavni proces. Dodatnih 18 nastavnika radi u područnoj školi Edukativnom centru Nova Kasaba (Općina Milići, RS). Škola izdaje i školski list 3M ( “Mi Možemo Mnogo”).

Od početka školske 2015/2016 godine u školi radi i produženi boravak. Produženi boravak raspolaže sa 5 namjenskih prostorija/učionica (320 metara kvadratnih) u kojima može boraviti 120 učenika u 5 grupa.

Škola je na početku školske 2015/2016 godine dobila i moderno opremljeni Bibliotečko-informacioni centar sa elektronskom učionicom.

Danas je Osnovna škola “Malta” uspješni dio lokalne zajednice u općini Novo Sarajevo. Općinsko vijeće Novog Sarajeva je 2018. godine odalo i priznanje školi kao uspješnom dijelu lokalne zajednice. Škola je moderno opremljena nastavnim multimedijalnim učilima te LAN i Wireless internet konekcijama po učionicama.

Sporazumom Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva raseljenih i izbjeglih lica FBiH od 24. avgusta 2017. godine JU OŠ “Malta” je postala i matična škola za 128 učenika iz Edukativnog centra Nova Kasaba.

U 2018. godini uložena su značajna sredstva Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva za obrazovanje, općine Novo Sarajevo i UNDP-a za rekonstrukciju interijera i eksterijera objekta škole. Škola je dobila novu stolariju i termo-izolacijsku fasadu, a u unutrašnjosti nove sanitarne čvorove i pod Sale za Tjelesni i zdravstveni odgoj. Škola posjeduje sigurno i moderno opremljeno dječije igralište, kao i teren za košarku i mali nogomet.