Novogodišnja priredba

 

Svečanom priredbom 29. decembra 2014. godine učenici, roditelji i nastavnici naše škole ispratili su staru 2014. godinu. Prisutni auditoriji uživao je u izvedbama recitatorskih i dramskih sekcija, malog i velikog hora, ritmičke sekcije a posebnu draž priredbi dale su karaoke izvedbe talentovanih pjevača naše škole.

 

Najljepše želje u Novoj 2015. godini želi Vam Osnovna škola "Malta"

 

 

 

 

 

 

................................................................

 

 

Posjeta Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo

 

 

Članovi Dramske sekcije, u pratnji učiteljice Lejle Heco i nastavnice Alme Avdihodžić, posjetili su Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu. Prijateljstvo koje se rodilo kada su učenici i nastavnici spomenute škole dolazili nama u posjetu, ojačalo je našom posjetom njima. Članovi sekcije izveli su predstavu „Čarobni oblak bajki“ i  imali priliku uživati u ostatku programa priredbe, realizirane povodom praznika.  

 

 

 

................................................................

 

Posjeta načelnika općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže

 

U ponedjeljak 22. decembra 2014. godine, našu školu je posjetio načelnik općine Novo Sarajevo gosp. Nedžad Koldžo. Povod za posjetu bio je završetak radova na instalaciji modernog video nadzornog sistema u OŠ Malta. U pratnji načelnika bio je i šef Civilne zaštite općine Novo Sarajevo gosp. Halil Dardagan, pomoćnik načelnika za obrazovanje i društvenu djelatnost gosp. Faruk Pršeš te drugi djelatnici Općine i predstavnici Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Načelnik Nedžad Koldžo pri provjeri instalirane opreme za video nadzor

 

Tom prilikom načenik Koldžo je porazgovarao sa voditeljima nastavnog procesa Šaljić Hatidžom i Asmirom Hasičićem o daljnjoj uspješnoj saradnji Općine Novo Sarajevo sa OŠ Malta. Načelnik je obećao instalaciju još jednog "ležećeg policajca" ispred škole u ulici Marka Marulića, ugradnju svjetleće signalizacije koja upozorava vozače na blizinu škole u istoj ulici, te pomoć oko sanacije javne rasvjete na prostoru iza škole. Također je dogovorena realizacija opsežne vatrogasne vježbe u školi za početak maja mjeseca 2015. godine.

Najavljena je daljnja uspješna saradnja škole sa općinom Novo Sarajevo na optimizaciji sigurnosnih uslova u i oko škole

 

Medijski su ugradnju video nadzora i posjetu načelnika Koldže našoj školi isti dan popratili TV SA i dnevni list "Oslobođenje".

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/u-osnovnoj-skoli-malta-postavljen-videonadzor-kamere-za-vecu-sigurnost-ucenika-

 

Osnovna škola "Malta" se zahvaljuje načelniku Koldži, Općinskom vijeću Novo Sarajevo i Civilnoj zaštiti općine Novo Sarajevo na aktivnom sudjelovanju u radu škole, i pomoći u obezbjeđivanju optimalnih uvijeta u školi za izvođenje nastavnog procesa.

 

 

OŠ Malta je odmah obezbjedila sredstva za ugradnju zaštite oko kamera

 

O posjeti načelnika Nedžada Koldže i saradnika našoj školi možete čitati i na službenim stranicama općine Novo Sarajevo.

 

http://novosarajevo.ba/press/19495-zavrseni-radovi-na-instaliranju-videonadzora-objekta-osnovne-skole-malta

................................................................

 

Održan zajednički Roditeljski sastanak za roditelja od V do IX razreda

 

U četvrtak, 18. decembra 2014. godine, održan je u svečanoj sali škole zajednički roditeljski sastanak za roditelje učenika od 5-tih do 9-tih razreda. Tema zajedničkog roditeljskog sastanka bila je sigurnost učenika. Prisutne roditelje je pozdravio voditelj nastavnog procesa Asmir Hasičić, te se zahvalio općini Novo Sarajevo na realizaciji projekta ugradnje video nadzora u OŠ Malta. Zatim je, ispred općine Novo Sarajevo, prisutne roditelje i nastavnike pozdravio šef Civilne zaštite općine Novo Sarajevo, gosp. Halil Daradagan i najavio daljnju saradnju Općine sa školom u sferi optimizacije sigurnosnih uvijeta. Profesor sa Kriminalističkog fakulteta prof. dr. Elmedin Muratbegović je roditeljima i nastavnicima održao predavanje na temu "Smjernice za postupanje u slučaju nasilja nad djecom". Nakon predavanja roditelji su se aktivno uključili u raspravu sa profesorom Muratbegovićem i osobljem škole na temu sigurnosti u i oko škole. Predavanje su roditelji i nastavnici ocijenili kao produktivan korak naprijed u zajedničkom naporu škole, roditelja i lokalne zajednice na poboljšanju sigurnosti učenika u OŠ Malta.

 

 

Šef Civilne zaštite općine Novo Sarajevo, gosp. Halil Dardagan

 

 

 

Prizori sa predavanja prof. dr. Muratbegovića

................................................................

 

Realiziran projekat ugradnje video nadzora u našoj školi

 

Projekat ugradnje novog sistema za video nadzor u Osnovnoj školi Malta pokrenuli su učenici IX razreda u sklopu sekcije Civitas, na čelu sa nastavnikom Asmirom Hasičićem, početkom ove godine. Cilj projekta bila je optimizacija sigurnosnih uvijeta u i oko škole. Stari sistem od dvije kamere star 10 godina bio je u kvaru i sistemski nije pohranjivao video zapise.

Učenici su animirali lokalnu zajednicu, medije, roditelje, Općinsko vijeće općine Novo Sarajevo i načelnika općine. Konačno je Općinsko vijeće usvojilo plan nabavke i ugradnje novog video nadzora a načelnik je odredio da se projekat finansira iz tekućih grantova Civilne zaštite općine Novo Sarajevo.

Raspisan je tender, izabran pravilan omjer cijene i kvaliteta opreme i 15. decembra ugrađen je novi nadzorni sistem. Novi sistem raspolaže sa 10 modernih kamera, osjetljivim na pokret, sa opcijom noćnog snimanja i mogućnošću da pohranjuju video zapise unazad 15 dana. Novi nadzorni sistem uvelike će doprinjeti poboljšanju sigurnosnih uvijeta u i oko škole sa 4 unutrašnje i 6 vanjskih kamera.

Direktor škole, Vjekoslav Brezar, prvi je podržao učenički projekt i za potrebe video nadzora nabavio nov računar vrijednosti 1000 KM. Općina je obezbjedila preostalih 3500 KM za kamere, instalacioni materijal i ugradnju opreme.

Osnovna škola "Malta" je uspješnom realizacijom ovog projekta postala daleko sigurnije mjesto za svojih 500 učenika. Škola duguje veliku zahvalnost općinskom načelniku gosp. Nedžadu Koldži, Općinskom vijeću Novo Sarajevo ali i svim roditeljima, učenicima i nastavnom osoblju koji su podržali ovaj projekat.

Primjer realizacije projekta video nadzora u Osnovnoj školi "Malta" ilustrativno ukazuje na uspješnu saradnju škole sa lokalnom zajednicom u interesu optimizacije sigurnosnih uvijeta. Posebnu zahvalnost dugujemo učenicima, sada srednjoškolcima, koji su vrijednim radom na ovom projektu ostavili prepoznatljiv trag u lokalnoj zajednici i svojoj školi: Redžović Elmi, Vučetić Erni, Pokrklić Aldenu, Sužnjević Ani, Husić Emini, Selimović Berini, Silajdžić Amaru, Gavrančić Tea i drugim polaznicima skcije Civitas.

U toku je i realizacija projekta produženog boravka u Osnovnoj školi "Malta", za koji postoji veliko interesovanje roditelja koji gravitiraju našoj školi.

 

 

Šest vanjskih kamera sveobuhvatno pokrivaju školu sa svih strana, a četiri unutrašnje kamere glavne koridore unutar škole

................................................................

 

Filmska zvijezda iz naše škole - Iman Alibalić

 

Učenica naše škole, Iman Alibalić osvojila je nagradu Zlatni delfin za najbolju dječiju ulogu u filmu "Kokoška" ("The Chicken"), koji je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Istanbulu. Na proteklom Sarajevo Film Festival-u ovo umjetničko ostvarenje je proglašeno kao najbolji kratkometražni film koji je dobio nagradu Srce Sarajeva. Film "Kokoška" je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, gdje je privukao pažnju svjetske javnosti, a nominovan je za 27. Evropsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolji kratkometražni film polovinom decembra u Rigi (Latvija). Do sada je film osvojio 21 festivalsku nagradu.

Iskrene čestitke našoj Iman na uspjehu, sa željom da je prati još mnogo lijepih životnih izazova.

 

Iman sa nagradom Zlatni delfin u Istanbulu...

 

U društvu slavnih i poznatih...

 

Na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala

 

Promotivni poster kratkometražnog filma "Kokoška"

 

Čestitke našoj Iman :)

................................................................

 

Priredbom svečano obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

 

Učenici, roditelji i nastavno osoblje Osnovne škole Malta pobrinuli su se da prigodno obilježe Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Svojim nastupima prisutne su oduševili članovi naših sekcija, prije svega recitatorske, ritmičke i folklorne sekcije. Tu je bio i neizostavni hor i orkestar sa svojim izvedbama, a refleksije Dana državnosti nekada i danas su obezbjedili učenici Historijske sekcije. Njihov tekst o Danu državnosti možete preuzeti u pdf formatu

 

DAN DRŽAVNOST NEKAD I SAD (pdf)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SRETAN VAM DAN DRŽAVNOSTI!

................................................................

 

Izlet planinarske sekcije - predivno provedena subota na planini

 

Tog subotnjeg jutra izronili smo iz sarajevske magle, pred nama se pojavila Bjelašnica okupana suncem. Kao i obično druženje je odlično a ovaj put se nismo previše ni umorili.

 

 

 

 

 

................................................................

 

Projekt učeničke razmjene Osnovna škola "Malta" i Marie Kahle Gesamtschule Bonn (Njemačka)

 

U toku prethodne školske godine (2013/2014) vrijedni učenici Historijske sekcije, na čelu sa voditeljem sekcije nastavnikom Hasičić Asmirom, započeli su Border Jumping Project ("Projekt preskakanja granica") sa učenicima Maria Kahle Gesamtschule iz Bonn u Njemačkoj (http://www.marie-kahle-gesamtschule.de/), predvođeni nastavnicom Kirstin Lakeberg. Učenici su na osnovu Centropinog filma "Preživjeti u Sarajevu - prijateljstvo za vrijeme rata" (http://www.centropa.org/centropa-cinema/prezivjeti-u-sarajevu-prijateljstvo-za-vrijeme-rata?subtitle_language=) razvili projekt sa ciljem upoznavanja međusobnih kultura.

Naslovnica zajedničke Facebook grupe učenika OŠ Malta i Maria Kahle Gesamtschule Bonn "Sarajevo-Bonn Border Jumping Project"

 

Osim svakodnevnih kontakata putem Facebook stranice, učenici su imali i zajedničke Skype konferencije sa svojim nastavnicima, iz svojih škola. Ubrzo su učenici i samostalno počeli druženje putem društvenih mreža. Na taj način su učili jedni od drugih i sličnostima i različitostima sredina u kojima žive.

 

Učenici i nastavnici - nosioci projekta u Maria Kahle Gesamtschule Bonn

 

Učenici i nastavnik - nosioci projekta u OŠ Malta

 

U toku projekta učenici OŠ Malta su snimili 15-minutni film o Sarajevu - Story of Sarajevo, gdje su objasnili svojim prijateljima o ljepotama i fenomenima našeg glavnog grada, a istovremeno objasnili uzroke koji su doveli do posljednjeg rata, činjenice slabo poznate javnosti u Njemačkoj.

 

Naslovnica DVD učenika OŠ Malta Story of Sarajevo

 

DVD menu našeg projekta Story of Sarajevo

 

Film učenika naše škole prezentovan je na posebnoj manifestaciji Maria Kahle Gesamtschule posvećene Sarajevu 27. januara 2014. godine. Učenici, osoblje i roditelji iz Bonna bili su oduševljeni našim DVD-om. Učenici Historijske sekcije su sinhronizirali film na engleskom jeziku a, za one manje vične engleskom jeziku u Njemačkoj, uredili smo i podnatpise na njemačkom jeziku.

 

Naslovnica postera Izložbe u Maria Kahle Gesamtschule od 27. januara 2014. godine.

 

U maju ove godine učenici Maria Kahle Gesamtschule dovršili su vlastiti DVD, koji opisuje ljepote i znamenitosti Bonna kao i njihove škole. Na taj način smo naučili jako puno o bivšem glavnom gradu Njemačke.

 

 

Naslovnica i scene DVD-a iz Maria Kahle Gesamtschule Bonn za prijatelje u Sarajevu

 

No, tu priča ne završava. Sa svojim zajedničkim projektom obje škole su aplicirale na fondaciju Schuler Helfen Leben u Sarajevu, te Njemačku ambasadu u našem gradu, i uspjeli da dobiju sredstva za učeničku razmjenu koja će se realizirati u 2015. godini. Tako će 15 učenika naše škole u pratnji nastavnika boraviti 7 dana u Bonnu u periodu 14 - 21 marta 2015. godine, povratna posjeta iz Njemačke u Sarajevo biti će realizirana 14 - 21 maja 2015. godine. U toku ove razmjene učenici iz Njemačke naučiće iz prve ruke o historiji grada u kome je počeo Prvi svjetski rat. Sa druge strane učenici naše škole će sudjelovati u obuci peer group mediation-a tj. učeničkog posredništva u slučaju konfliktnih situacija među učenicima. To će svakako da olakša posao nastavnicima naše škole. :)

 

Konačni ishod ovoga projekta biti će postizanje trajne saradnje između dvije škole, tzv. škole prijatelji, i omogućavanje da se uspostavi trajna razmjena učenika na godišnjem nivou.

 

................................................................

 

Posjeta Narodnom pozorištu

 

Učenici razredne nastave naše škole, njih 208 su posjetili Narodno pozorište Sarajevo. Uživali su na koncertu "Simfonija igračaka" u izvedbi Sarajevske filharmonije. Oduševljeni smo bili instrumentalnim izvođenjem kompozicija poznatih muzičkih umjetnika, ali nas je naročito dojmio narator Mario Drmač.

 

 

 

 

 

................................................................

 

Izlet učenika OŠ Malta u Mostar

 

Učenici VII razreda Osnovne škole Malta su iskoristili lijepo vrijeme i uputili se 16. oktobra 2014. godine na izlet u Mostar i vrelo Bune.

 

 

 

 

 

................................................................

 

Rekreativno-edukativni izlet

 

Učenici III 1 i III-2 razreda u pratnji svojih učiteljica 15.10.2014.god. su posjetili Poljoprivredno dobro"Butmir"- farmu krava u Doglodima i Adrenalin park u Osjeku. Kako im je bilo procjenite sami!

 

 

 

 

................................................................

 

Obilježena Dječija nedjelja

 

Učenici III-1, III2, V-1 i V-2 razreda naše škole, sa svojim učiteljicama, u školskom dvorištu igrama bez granica, crtanjem i  pjevanjem prigodno su obilježili Dječiju nedjelju. 

 

 

 

 

................................................................

 

Pomoć uposlenika OŠ Malta stradalnicima majskih poplava

 

Uposlenici Osnovne škola Malta pokrenuli su humanitarnu akciju i vlastitim sredstvima odlučili da ublaže posljedice majskih poplava. Od prikupljenih sredstava, u iznosu od 690 KM, uposlenici OŠ Malta su kolegici Nerminki Mačković iz Maglaja kupili električni štednjak i ćilim. Kolegica Nerminka nam je poslala nekoliko fotografija svoje porodične kuće što potvrđuje našu težnju da novac iz pomoći završi u pravim rukama.

 

 

 

................................................................

 

PLANINARSKA SEKCIJA OPET AKTIVNA

 

 

Druženja naših mladih planinara, Planinarska sekcija započela je 11. 10. 2014. pohodom na vrh Vlašića, u saradnji sa planinarima PSD PTT "Prijatelj prirode" i JU OŠ "Mehmedaliija Mak Dizdar".
Prekrasan dan, dobra volja i raspoloženje je sve što je bilo potrebno.

 

 

 

Sa nama su još uvijek i naši bivši učenici, uspješni gimnazijalci.

 

 

 

Dobri drugovi su uvijek spremni podijeliti užinu.

 

 

................................................................

 

ZAVRŠEN PRILAZ ZA UČENIKE SA POTEŠKOĆAMA U KRETANJU - DOPRINOS RODITELJA OSNOVNOJ ŠKOLI "MALTA"

 

U ponedjeljak 22. septembra 2014. godine dovršen je projekt ugradnje prilaza za učenike sa poteškoćama u kretanju. Projekat je pokrenulo Vijeće roditelja naše škole u toku prethodne školske godine a na inicijativu gospodina Čobića Adnana. Projektni nacrt, potrebne dozvole i finansiranje projekta preuzeli su na sebe roditelji Elezović Ismeta i Kenan. Ovo veliko djelo ostaće generacijama da služi na čast roditeljima koji su sudjelovali u projektu. Osnovna škola "Malta", nastavnici i učenici kao i cijela lokalna zajednica zahvaljuje se svima koji su omogućili realizaciju ovog vrijednog projekta. Osnovna škola "Malta" nastavlja i dalje da usavršava sebe kao i lokalnu zajednicu u kojoj se nalazi.

 

 

 

 

................................................................

 

SVEČANI PRIJEM PRVAČIĆA U OŠ MALTA

 

U ponedjeljak 1. septembra 2014. godine počela je nova školska 2014/2015 godina. U našoj školi je tradicionalno upriličen doček prvačića. Svečanom priredbom u 10:30h roditelji, učenici i osoblje škole je otvorilo još jednu novu i uspješnu školsku godinu.

 

 

 

Učenici i roditelji I-1, I-2 i I-3 odjeljenja upoznali su se sa svojim učiteljicama: Gavrić Gordanom, Šaljić Hatidžom i Heco Lejlom.

 

 

Učenici i roditelji I-1 sa učiteljicom Gavrić Gordanom...

 

 

Učenici i roditelji I-2 sa učiteljicom Šaljić Hatidžom...

 

 

Učenici i roditelji I-3 sa učiteljicom Heco Lejlom...

................................................................

 

PROSLAVA MATURSKE VEČERI UČENIKA 9 RAZREDA U HOTELU EVROPA

 

Učenici završnih razreda Osnovne škole "Malta" svečano su proslavili svoju matursku večer u prostorijama hotela "Evropa" uz dobru zabavu, muziku i druženje. Nakon odlične ekskurzije i fenomenalne maturske večeri preostaje nam još jedino da im poželimo mnogo sreće i umijeća na polaganju ispita iz eksterne mature, kao i da svi upišu željene srednje škole ;)

 

IX-1 :)

 

IX-2 :)

 

IX-3 :)

................................................................

 

EKSKURZIJA UČENIKA 9. RAZREDA U OREBIĆ

 

U terminu od 26. do 29. maja 2014. godine učenici završnih razreda naše škole boravili su na ekskurziji u Orebiću. Ukupno 57 učenika predvođeni nastavnicima Brankom Džombom, Hurijom Mutapčić-Pišmo, Ajdinom Sofradžijom i Asmirom Hasičićem proveli su nezaboravna 4 dana na ekskurziji i pri tome obišli i naučili monogo o: Muzeju NOB-a u Jablanici, Počitelju, Stonu, Orebiću, Korčuli i Dubrovniku.

 

 

Pozdrav sa zidina Dubrovnika :)

................................................................

 

ZAHVALNICA IZ ŽELJEZNOG POLJA

 

Pomoć koju su naši učenici prikupili u toku humanitarne akcije došla je u prave ruke. Djeci i roditeljima iz Željeznog Polja teško pogođenog poplavama, ova pomoć svakako će dobro doći. Poslali su nam i poruku zahvale:

 

"Poštovani, zahvaljujemo se na vašem trudu i zalaganju u akciji pomoći stradalom stanovništvu Željeznog polja tj. njihovoj djeci te vam šaljemo slike podjele paketića koje ste vi poslali. Jos jednom se srdačno zahvaljujemo vama, vašem kolektivu OŠ Malta i svoj maloj raji koja je učestvovala u ovoj humanoj akciji."

 

 

................................................................

 

AKCIJA PRIKUPLJANJA POMOĆI ZA POPLAVLJENA PODRUČJA

 

Učenici, roditelji i uposlenici Osnovne škole "Malta" su 21. maja 2014. godine organizirali veliku akciju prikupljanja pomoći za poplavljena područja u našoj zemlji. Učenici su u svojim paketima pomoći uglavnom donirali sredstva za ličnu higijenu, vodu, sokove, ručnike itd. Odziv je bio sjajan i prikupljeno je oko 400 paketa, u koje su učenici mogli da stave i pisma podrške nastaradalima od poplava. Uz pomoć medijske kuće "Avaz", obezbjeđen je transport ove pomoći do Odžaka. Zahvaljujemo se učenicima na pokazanoj humanosti.

 

U toku prikupljanja pomoći                                            Foto: I.Trepalovac (Avaz)

 

U toku prikupljanja pomoći                                            Foto: Osnovna škola Malta

 

                               Učenički volonterizam                                                              Foto: I.Trepalovac (Avaz)

 

                               Učenički volonterizam                                                              Foto: I.Trepalovac (Avaz)

 

................................................................

 

CIVITAS PREPOZNAO KVALITET PROJEKTA VIDEO NADZORA UČENIKA I NASTAVNIKA NAŠE ŠKOLE

 

PRVO MJESTO NA OPĆINSKOM TAKMIČENJU IZ CIVITASA

 

Na općinskom takmičenju iz Građanskog obrazovanja (CIVITAS) u sklopu Projekta građanin, održanom u subotu 29. marta 2014. godine učenici naše škole osvojili su prvo mjesto. Pobjedu školi su donijeli vrijedni prezentatori: Redžović Elma, Vučetić Erna, Pokrklić Alden, Sužnjević Ana, Husić Emina, Selimović Berina, Silajdžić Amar i Gavrančić Tea. Naravno, zasluge pripadaju i ostalim učenicima - polaznicima sekcije CIVITAS. Tema koju su učenici obrađivali bio je aktuelni PROJEKT UGRADNJE VIDEO NADZORA u našoj školi. Čestitamo učenicima na vrijednom projektu, a posebno što su još jednom dokazali kako učenici naše škole mogu da aktivno sudjeluju u kreiranju mjera javne politike u lokalnoj zajednici. Učenici se trenutno spremaju za kantonalno takmičenje 26. aprila 2014. godine.

 

Pobjednička ekipa i voditelj sekcije Asmir Hasičić

 

Učenici su pokrenuli niz inicijativa za rješavanje problema zastarjelog i nefunkcionalnog video nadzora u našoj školi. Prije svega su podnijeli inicijativu Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da se nadopuni član 31. Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje, koji tek pominje postojanje video nadzora u školama.

 

Učenici su, u konsultacijama sa stručnim licima za zaštitu objekata i osiguranja, pravnicima i informatičkim stručnjacima detaljno razradili član 31. Pedagoških standarda i normativa i uputili kao nadopunu u Ministarstvo obrazovanja. Budući da je upravo u toku reforma Pedagoških standarda i normativa na federalnom i kantonalnom nivou, inicijativa ima velike šanse da bude integrisana u novu legislativu. Za podnošenje inicijative učanici su se poslužili zakonskim okvirima i inicijativu uputili preko Vijeća učenika Osnovne škole "Malta"

 

  

Tekst nadopune člana 31. Pedagoških standarda i normativa

 

Učenici su zatim razradili cjelokupni projekat do u detalje i projektnu dokumentaciju smo uputili na Općinsko vijeće općine Novo Sarajevo 27. marta 2014. godine putem vijećničke inicijative koju je u naše ime podnijela vijećnica Zehra Hamzić. Inicijativa je prihvaćena od strane Općinskog vijeća a općina Novo Sarajevo je zainteresirana da uloži u ovaj važan projekt, zbog sigurnosti učenika naše škole. Vijeće roditelja naše škole također podržava maksimalno ovu inicijativu. Zahtjev sa donacijom uputili smo i Gradskom vijeću grada Sarajeva.

 

Da bi podigli svijest javnosti o projektu, učenici su pozvani 1. aprila 2014. godine u Jutarnji program Kantonalne televizije da predstave svoj projekt. Također smo sa projektom upoznali i dnevne listove "Avaz" i "Oslobođenje".

 

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/osnovna-skola-malta-na-meti-huligana-videonadzorom-povecati-sigurnost-ucenika

 

Učenici naše škole u Jutarnjem programu TVSA

 

 

ODGOVOR MINISTARSTVA ZA OBRAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO VIJEĆU UČENIKA OŠ MALTA

 

Sekcija CIVITAS je putem Vijeća učenika naše škole uputila inicijativu Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa prijedlogom nadopune člana 31. Pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje, a u vezi sa video nadzorom u školama. Danas, 7. aprila 2014. godine dobili smo povratnu informaciju Ministarstva obrazovanja u kome nas obavještavaju da će našu inicijativu uzeti u obzir pri nadopuni Pedagoških standarda i normativa i zahvaljuju se na angažmanu po ovom pitanju. Ako inicijativa bude integrisana u Pedagoške standarde i normative biti će to sjajan primjer kako učenici mogu da kreiraju javnu politiku praktično na terenu,  ali i u legislativnom smislu. Zahvaljujemo se Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo što su uzeli u obzir našu inicijativu i pokazali kako su glas i mišljenje učenika važni.

 

Odgovor Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Vijeću učenika Osnovne škole Malta

 

Nadamo se da će adrese na koje smo uputili molbe za donaciju sredstava potrebnih za ugradnju video nadzora u što skorijem roku omogućiti da naš projekt bude realiziran. Nastavnici, učenici i osoblje škole je spremno da volonterski ugradi video nadzor, kako bi se poboljšala sigurnost svih u našoj školi: učenika, roditelja, nastavnika i posjetilaca. Realizacija ovog važnog prijekta je sada samo pitanje vremena. Čestitke učenicima i nastavnom osoblju koje su mukotrpno radili na realizaciji ovoga projekta.

 

TREĆE MJESTO NA KANTONALNOM TAKMIČENJU IZ CIVITASA

 

Na kantonalnom takmičenju iz CIVITAS-a, iz Projekta građanin, održanom u prostorijama Srednje mašinske škole 26. aprila 2014. godine ekipa naše škole osvojila je treće mjesto. Učenici su prezentovali projekt "Video nadzor u Osnovnoj školi Malta" i osvojili 750 od maksimalnih 780 bodova na takmičenju. Čestitamo članovima sekcije CIVITAS na izuzetnom uspjehu a posebno vrijednim i neustrašivim prezentatorima projekta: Erni Vučetić, Elmi Redžović, Aldenu Pokrkliću, Ani Sužnjević, Emini Husić, Berini Selimović, Tei Gavrančić i Amaru Silajdžiću.

 

Učenici u momentu prezentacije pred sudijama CIVITAS-a: Šta smo naučili iz našeg projekta?

 

................................................................

 

Saradnja osnovne škole "Malta" sa KJU Porodično savjetovalište

 

RODITELJ, DIJETE I ŠKOLA - PRVO IZDANJE 2010. (pdf)

 

RODITELJ DIJETE I ŠKOLA - DRUGO IZDANJE 2014. (pdf)

................................................................

 

"SPORTSKI DAN" NA TERMALNOJ RIVIJERI ILIDŽA

 

Učenici četvrtih razreda su uživali u “SPORTSKOM DANU “ posjetivši  bazene Termalne Rivijere Ilidža. Proveli su nezaboravne trenutke sa svojim prijateljima iz školskih klupa. Svako je za sebe pronašao kutak za opuštanje i uživanje.

 

 

................................................................

 

Smotre naučno-tehničkog stvaralaštva mladih

 

OPĆINSKA SMOTRA održana 21.04.2014 u OŠ „GRVABICA II“

Naše učešće u pojedinačnim disciplinama:

1.       VISOKOGRADNJA:

 MAKETA OŠ „ MALTA“  plasman 3. mjesto

Učenici: Nađa Džindo, Renato Viteškić, Amina Rožajac, Bajram Plavović

2.       ARHITEKTURA BUDUĆNOSTI:

PODVODNI GRAD plasman 1. mjesto

Učesnici: Nađa Džindo, Arnel Tahirović, Sara Hasanović, Mustafa-Halid Eroglu

3.        ENERGETIKA-ELEKTROTEHNIKA:

MLIN-OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE plasman 1. mjesto

Učesnici: Irhad Biber, Faris Bešlić, Hana Husomanović, Kerim Luinović

 

 

KANTONALNA SMOTRA NTSM (naučno tehničkog stvaralaštva mladih)

 

Održana 26.04.2014 u OŠ „NAFIJA SARAJLIĆ“

1.       VISOKOGRADNJA:

 MAKETA OŠ „MALTA“  6 mjesto ( po bodovima peto mjesto, po rangiranju šesto- dva četvrta mjesta)

Učenici: Nađa Džindo, Renato Viteškić, Amina Rožajac, Bajram Plavović

2.       ARHITEKTURA BUDUĆNOSTI:

PODVODNI GRAD – 3 mjesto

       Učesnici: Nađa Džindo, Arnel Tahirović, Sara Hasanović, Mustafa-Halid Eroglu

3.       ENERGETIKA-ELEKTROTEHNIKA:

MLIN-OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE plasman 1. mjesto

       Učesnici: Irhad Biber, Faris Bešlić, Hana Husomanović, Kerim Luinović

Plasman na Državnu smotru koja se predviđa 07.06.2014. obezbijeđen je za radove 2 i 3.

 

 

 

 

 

................................................................

 

SMOTRA KULTURNO-UMJETNIČKOG STVARALAŠTVA

 

Dana 23.04.2014. godine održano je takmičenje osnovnih škola - slobodni ples. Naša škola se predstavila  s tačkom “Just dance” i osvojila drugo mjesto. Čestitamo našim učenicama i želimo im još mnogo uspjeha.

 

 

................................................................

 

 

OBILJEŽEN DAN MJESNE ZAJEDNICE "MALTA"

 

 

U utorak, 8. aprila, obilježen je Dan mjesne zajednice „Malta“. Općinski načelnik Nedžad Koldžo, zajedno sa predstavnicima Savjeta mjesne zajednice, članovima boračkih udruženja, te porodicama šehida i poginulih boraca, položili su cvijeće na Spomen–obilježje Malta. Spomenutoj svečanosti prisustvovali su i članovi Literarne i Folklorne sekcije naše škole.

 

 

................................................................

6. APRIL U PRIRODI

 

Historijski datum za Sarajevo, 6. april, Planinarska sekcija naše škole obilježila je pohodom na vodopad Skakavac. U saradnji sa OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar" i PSD PTT "Prijatelj prirode" proveli su još jedan nezaboravan dan u prirodi.

 

 

 

 

 

Prizori sa šestoaprilskog pohoda naših učenika

................................................................

 

 

................................................................

 

................................................................

 

Planinarska sekcija na Bobovcu

 

 

Članovi  Planinarske sekcije naše škole u saradnji sa PSD PTT „Prijatelj prirode“ Dan nezavisnosti BiH obilježili su  na prelijepom mjestu na kojem se može doživjeti i naučiti mnogo o našoj dragoj BiH od vremena banova i kraljeva do danas, u Kraljevoj Sutjesci. Prvo su obišli Muzej sa bibliotekom u samostanu.Pažljivo su slušali zanimljivo  predavanje i naučili o počecima pismenosti u Bosni.  Upoznali se sa bogatom riznicom koju čuvaju franjevci i sa dijelom naše historije.  Uživajući u klancu rijeke Bukvice, pogledu na pećinu Ljestvača i prirodu koja se budi stigli su do ostataka Starog grada Bobovca. Bujna dječija mašta se probudila i s nevjericom su pitali zar je zaista Bosna kraljeve imala. Nakon uživanja u pogledu i razgovora o bosanskom kraljevstvu vratili su se u Kraljevu Sutjesku a u večernjim satima stigli u Sarajevo.

 

Kraj franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci

Putem bosanskih kraljeva do Bobovca

Na Bobovcu...

................................................................

 

Posjeta učenika Sajmu knjige

 

U srijedu, 24. decembra, učenici, sa  bibliotekarkom Almirom Kušumović i nastavnicom Almom Avdihodžić, posjetili su Deveti zimski sajam knjiga. Uživali su u ljepotama pisanih riječi i već nestrpljivo iščekuju sljedeći odlazak.

 

................................................................

 

Posjeta NVO ZGRADE povodom Dana ljudskih prava

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10.12., u našoj školi upriličen je doček direktora Udruženja ZGRADE, gospodina Zorana Petrovskog.

Predstavnici Vijeća učenika ispratili su  predavanje gosta te učestvovali u razgovorima na temu "Ljudska prava". U znak zahvalnosti i gostoprimstva, gospodin Petrovski uručio je  knjigu "Gradimo mostove, a ne zidove!", Envera Đulimana i Lillian Hjorth, čiji naslov šalje jasnu poruku.

 

 

 

................................................................

 

Audicija BHRT-a u našoj školi

 

Na audiciji BHRT-a za dječiju emisiju "Mali čuvari velike planete" izabran je rad Selme Šehović, učenice V2 razreda. Pisala je rad na temu "Zemaljski muzej".
Sa njom su na audiciji izabrane i učenice Tajra Iman Salispahić, Nadja Efović i Lana Gavrančić. Emisija je snimljena i emitovana u subotu, 30.11.2013. godine.

 

 

................................................................

 

Na promociji nove knjige Mirsada Bećirbašića

 

Učenici Literarne sekcije naše škole posjetili su u četvrtak, 5. decembra 2013. godine, promociju knjige "Slova od snova", autora Mirsada Bećirbašića.  Članovi spomenute sekcije, u pratnji nastavnice Avdihodžić Alme, imali su priliku prisustvovati kratkom igrokazu te uživati u iščitavanju odlomaka poezije i proze navedenog bosanskohercegovačkog pisca.

 Ovom prilikom se zahvaljujemo i Igraonici "Dječiji grad", u čijim se prostorijima skupila grupa ljubitelja pisane riječi.

 

 

................................................................

 

 

 

................................................................

 

Malonogometni turnir

 

Malonogometni  turnir "Malta 3 vs. 3" održan je u subotu, 9.11.2013. godine, u školskom dvorištu naše škole. Na turniru je učestvovalo šest ekipa, koje su bile podijeljene u dvije grupe po tri ekipe. Pravo nastupa imali su učenici koji pohađaju našu školu. Spomenut ćemo pojedince koji su se izdvojili: najbolji igrač turnira – Fuad Hadžispahić i najbolji strijelac – Haris Hadžibulić. Pobjedničku ekipu pod nazivom „Malta United“ činili su učenici IX2: Faris Pezo, Rijad Omeragić, Haris Hadžibulić i Nedim Nogo. 

 

 

 

................................................................

 

Posjeta Festivalu tolerancije

 

Učenici osmih i devetih razreda naše škole, ukupno 49 učenika, posjetili su u četvrtak 24. oktobra 2013. godine Drugi jevrejski film festival - Festival tolerancije u pratnji nastavnika Hasičić Asmira i Avdihodžić Alme. Tom prilikom učenici su pogledali sjajan film "Wunderkinder" i poslušali predavanje dvostrukog oskarovca Branka Lustiga, o životnom putu mladog producenta i iskustava iz logora Aušvic, Birkenau i Bergen-Belsen. Učenici su ovom prilikom stekli neprocjenjivo iskustvo o toleranciji i obrazovanju o holokaustu i poslušali predavanje koje neće dugo zaboraviti. Ovom prilikom se zahvaljujemo Jevrejskoj opštini i njenom predsjedniku gosp. Jakobu Finciju što je učenicima naše škole obezbjedio prijevoz za ovu prigodu.

 

 

 

................................................................

 

Lets do it "Malta"

 

U  četvrtak  24. 10. 2013. godine održana je akcija sadnje milion sadnica za jedan dan organizacije „Let's Do It“.  Iz naše škole su doprinos ovoj akciji dali učenici petih razreda sa svojim učitelijicama, te učenice Ekološke i Novinarske sekcije.  Na brdu Hum, iznad Sarajeva, vrijedne ruke stotinjak mladih posadile su 1 100 sadnica i sa osmijehom na licu otišli svojim kućama. 

 

 

 

 

................................................................

 

Posjeta učenika razredne nastave pozorištu

 

Učenici drugih i četvrtih razreda naše škole u pratnji svojih učiteljica su u utorak 2.10.2013.god posjetili Pozorište mladih i tom prilikom gledali predstavu "Mali muk". Učenici su uživali  gledajući predstavu i obećali da će doći opet.

 

 

 

................................................................

 

Pohod na Trebević

 

28. septembra 2013. godine održano je okupljanje učenika, članova Planinarske i Novinarske sekcije Osnovne škole "Malta", i predstavnika Planinarskog društva "Prijatelj prirode". 

U jutarnjim satima, zajedno sa nastavnicima i vodičima, učenici su se uputili prema podnožju planine Trebević.

Neizostavni dio planinarenja bile su šale, smijeh, predahnuća uz izvorske vode, a na kraju, svi su uživali u pogledima sa vrha spomenute planine, visoke 1629 metara nadmorske visine. 

Bogatiji za nova poznanstva, lijepo druženje i nezaboravno iskustvo, svi iščekuju ponovni odlazak. 

 

 

 

................................................................

 

Svečano obilježen Dan škole

 

Povodom Dana naše škole, 22.05.2013.godine održana je svečana priredba, bazar i  „Male igre bez granica“.

 „Male igre bez granica“ održale su se u sportskoj sali. Na igrama su se takmičili učenici (3 dječaka i 3 djevojčice iz svakog razreda) međusobno između razreda.

Igra se sastojala od niza poligona koji su učenici trebali da prođu za što kraće vrijeme. Pobjednici igara su bili učenici VII-1 razred.

Svečana priredba povodom Dana škole, bila je prepuna iznenađena. Nakon recitatorske sekcije viših i nižih razreda, ritmičke, dramske sekcije, malog hora, održalo se i karaoke takmičenje. Pobjednice karaoke takmičenja je grupa TRION-a u sastavu Adna Halać, Aja Basarić i Nejla Aljović.

U sklopu priredbe, dodjeljene su diplome učinicima koji su učestvovali na školskim takmičenjima.

Na kraju je održan bazar, koji je bio humatitarnog karaktera. Izloženi radovi su bili namjenjeni za prodaju i predstavljaju djela učenika rađena na vannastavnim aktivnostima.

 

Karaoke

 

 

 

 

 

Prepuna svečana sala Osnovne škole "Malta"

 

 

Male igre bez granica

Pobjednici VII-1 :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijedni učenički eksponati na prodajnom sajmu

................................................................

 

Lets do it - očistimo zemlju za jedan dan

 

U organizaciji "Lets do it - očistimo zemlju za jedan dan" održana je 17. maja 2013. godine aktivnost čišćenja. U akciji su učestvovali učenici Aktiva IV razreda i učenici Biološke sekcije od VI do IX razreda.

 

 

 

................................................................

 

Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva

 

15.maja 2013.godine održana je Revija kulturno -umjetničkog stvaralaštva. Naša škola je i ove godine bila jedna od učesnica. Učenici su se predstavili iz oblasti muzike, vokalne izvedbe uz pratnju školskog orkestra i slobodnog plesa. Kako bi učenici predstavili svoju školu na dostojanstven način pobrinuli su se nastavnici Samir Kušumović i Edita Fajić, koji su pripremili đake  za navedene izvedbe. Svim učesnicima iskrene čestitke na odličnom nastupu i izvedbi. Sljedeće fotografije prenose dio atmosfere koja je valadala na Vilsonovom.

 

 

 

................................................................

 

"Malti" drugo mjesto

 

Povodom dana općine Novo Sarajevo, 14.maja ove godine održana je memorijalna brdska biciklistička utrka „Fikret Krakonja“ .

Školski tim koji su izabrali nastavnici Ajdin Sofradžija i Amsar Hadžimujic u sastavu: Ljiljić Vedran, Ećo Afan, Džanko Aner, Hadžic Damir i Spahić Muris, osvojio je drugo mjesto ekipno, u to treba napomenuti, teškim uvjetima i lošoj organizaciji trke.

Čestitamo!

Sudionici utrke sa osvojenim peharom

................................................................

 

Posjeta učenika "Klasu"

 

Učenici   III-1 i III-2 u pratnji učiteljica Edite Fajić i Delile Husejnović  su 24.04.2013.god.u okviru predmeta Moja okolina, a s ciljem upoznavanja privrede u zavičaju, posjetili pogone fabrike "Klas". Učenici su imali priliku da vide način  proizvodnje hljeba, jufki, kolača i raznih drugih poslastica koje se proizvode u Klasovoj velepekari, od sirovine do gotovog proizvoda, te da  se upoznaju sa načinom rada, i pravilima odjevanja u proizvodnji. Radnici "Klasa" su učenike lijepo dočekali i uz oduševljenje učenika počastli ih svojim proizvodima. Ovim putem želimo da se zahvalimo našim domaćinima.

 

 

 

Prizori ugodnog i edukativnog boravka u "Klasu"

................................................................

 

Izlet na Bijambare

 

Učenici sedmih razreda naše škole u pratnji razrednika Hasičić Asmira, Kušumović Samira i Gekića Almira su iskoristili lijepo vrijeme i 23. aprila posjetili kompleks Bijambara. Osim uživanja u šetnji po prirodi te obilaska Donje, Gornje i Srednje pećine, učenici su se vozili poznatim vozićem te izlet okončali u igrama odbojke te fudbalskom turniru. Izlet je bio zabavan, edukativan i sadržavao je sve potrebne elemente uspješno izvedene terenske nastave.

 

 

 

 

 

 

Prizori sa avanture u Bijambarama (photo by Nejla Ećo)

................................................................

 

Eko sajam "Dan planete Zemlje"

 

Eko sajam "Dan planete Zemlje" u organizaciji Udruženja AARHUS Centar iz BiH održan je 22. aprila 2013. godine u Međunarodnom centru za djecu i omladinu. Izložbenom dijelu Eko sajma prisustvovala je i Biološka sekcija sa radovima od recikliranog materijala koji su oduševili posjetioce. Pozdravni govor održao je gradonačelnik grada Sarajeva gospodin Ivo Komšić.

 

 

 

................................................................

 

Drugo mjesto na takmičenju iz Geografije

 

Na općinskom takmičenju iz Geografije održanom 18. aprila 2013. godine u prostorijama naše škole sudjelovalo je 29 učenika iz 9 novosarajevskih osnovnih škola. Učenica naše škole, Ibrović Ena osvojila je 2. mjesto i predstavljati će školu na kantonalnom takmičenju. Čestitke Eni i nastavniku Mirsadu Durmiševiću.

................................................................

 

MALTA PONOVO NA TRONU !

 

Na opštinskom turniru u odbojci za osnovce, koji se odigrao 13. i 14. marta ove godine u školi „Grbavica II“,naše djevojčice su ostvarile zapažen uspjeh. Ekipa u sastavu Nadine Smajkić, Čimić Vildana, Karajica Belma, Ećo Nejla, Adana Valjevac, Jelena Trifković, Đedović Lamija, Nuhić Lejla, Kablar Tea, Alagić Ena pod vodstvom nastavnika Ajdina Sofradžije i Amsara Hadžimujića, osvojila je prvo mjesto i tako se plasirala na dalje takmičenje na nivou kantona. Naša ekipa je bez ijednog izgubljenog seta sa 2:0 pobjedjivala škole Grbavica II,Čengic Vila i Grbavica I.

Na kraju treba spomenuti da je ovaj uspjeh posvećen  nedavno preminulom nastavniku Vinik Bruni.

 

 

Nastavnici sa pobjednicama

................................................................

 

Prvo mjesto na općinskom takmičenju iz Informatike

 

Na općinskom takmičenju iz Informatike održanom 6. aprila 2013. godine učenici naše škole osvojili su prvo mjesto i predstavljati će općinu na predstojećem kantonalnom takmičenju. Čestitke pobjednicima, učenicima VIII razreda Amaru Veljagiću i Nedimu Nogo kao i predmetnoj nastavnici Aidi Karahodžić.

Izvještaj o takmičenju iz informatike sa službene web stranice općine Novo Sarajevo

http://www.novosarajevo.ba/stream/press/index.php?sta=3&pid=3873

................................................................

 

Imamo učiteljicu za čistu peticu

 

Učenici  od prvog do četvrtog razreda OŠ"Malta"  su u četvrtak, 14.03.2013. odgledali pozorišnu predstavu
"Imamo učiteljicu za čistu peticu". Poslije odgledane predstave nisu krili svoje oduševljenje.

 

 

 

................................................................

 

Obilježen svjetski Dan voda

 

Biološka i Geografska sekcija Osnovne škole "Malta" su 22. marta 2013. godine obilježili svjetski Dan voda zajedničkom prezentacijom na temu voda.

 

 

 

................................................................

 

Priredbom ispratili prvo polugodište i proslavili Dan dječije radosti, blagdane i praznike

 

U četvrtak 27. decembra 2012. godine prigodnom priredbom učenici, roditelji i nastavnici su obilježili predstojeće blagdane, praznike i Dan dječije radosti. Bilo je kao i inače: zabavno, kreativno i nezaboravno.

 

 

................................................................

 

U kino sa policijom

 

U srijedu 26. decembra 2012. godine učenici od 5. do 9. razreda gledali su kino projekciju Asterix i Obelix 3D u sklopu projekta U kino sa policijom. Bilo je zabavno i edukativno jer nismo imali problema sa pirotehnikom, kao ni prethodnih godina. Čestitke učenicima na novogodišnjoj disciplini u pogledu petardi i zahvala policiji na organizaciji kino projekcije.

 

 

................................................................

 

Posjeta ministra nauka i obrazovanja Kantona Sarajevo našoj školi

U utorak 11. decembra 2012. godine našu školu je posjetio gospodin Damir Marjanović, ministar obrazovanja i nauka Kantona Sarajevo. U pratnji ministra bio je i zamjenik ministra gosp. Abid Fejzić. Nakon razgovora sa direktorom škole, ministar je posjetio Novinarsku sekciju i dao intervju članovima sekcije. Zatim je ministar posjetio kabinet historije i ispitao učenike IX razreda historijske činjenice o ideologijama između dva svjetska rata. Tom prilikom su i ministar i učenici  pokazali zavidno znanje iz historije.

 

Ministar Marjanović sa direktorom škole Vjekoslavom Brezarom i članovima Novinarske sekcije

 

Prizori posjete ministra našoj školi. Ministar odlično poznaje razvoj ideologija između dva svjetska rata.

Slike preuzete sa: https://www.facebook.com/pages/Prof-dr-Damir-Marjanovi%C4%87/112293552266433?ref=ts&fref=ts

................................................................

 

Dan borbe protiv AIDS-a

 

Biološka sekcija Osnovne škole "Malta" je 30. novembra 2012. godine održala prezantaciju za učenike povodom Dana borbe protiv AIDS-a.

 

 

 

................................................................

 

Posjeta ambasadi Crne Gore

 

Geografska i Sekcija dokumentarnog filma su 8.11.2012.godine posjetile Ambasadu Crne Gore. Članove sekcije i njihove voditelje primio je Ambasador Crne Gore, Njegova Ekselencija Dragan Đurović.

U veoma prijatnom razgovoru Ambasador Đurović je istakao kako mu je bila čast dobiti mandat u Sarajevu s čijim građanima njegova zemlja i njen narod ostvaruje dobre i prijateljske veze. Istakao je kako glavni gradovi Bosne i Hercegovine i Crne Gore razvijaju partnersku suradnju koju prate dobri odnosi dvije zemlje na svim nivoima.
Ambasada je predstavništvo jedne države u drugoj državi gdje zastupa, štiti i promoviše svoje interese i pruža konzularnu zaštitu svojim državljanima na teritoriji druge zemlje.

 

 

 

Nastavnici Merdanić Ajša i Mirsad Durmišević sa ambasadorom Crne Gore

................................................................

 

Posjeta "Dječijem gradu"

 

Dana 7. novembra 2012. godine učenici prvih razreda su sa svojim učiteljicama Biljanom Popadić i Emilom Kunto posjetili edukativno-zabavni centar "Dječiji grad" gdje su gledali predstavu "Put do škole", sa velikim interesovanjem. Nakon predstave učenici su nastavili druženje uz vesele igre, pjesmu i ples. 

 

 

 

................................................................

 

Obilježen Kurban Bajram

 

Učenici naše škole su svečanom bajramskom priredbom obradovali učenike, roditelje i nastavnike. Na taj način su svima poželjeli: Bajram Šerif Mubarek Olsun!

 

 

 

 

................................................................

Obilježen Dan jabuke

 

Na Dan jabuke učenici naše škole su se počastili jabukama, koje su prikupili u saradnji sa svojim roditeljima. Na taj način su skrenuli pažnju na međunarodni Dan jabuke koji se obilježava 20. oktobra i značaju jabuke u zdravoj prehrani ljudi.

 

 

 

................................................................

Obilježen Svetski dan hrane

 

Članovi ekološke sekcije su 16. oktobra obilježili Svjetski dan hrane. Tom prilikom su pripremili prezentaciju za učenike i nastavnike na temu genetski modificiranih organizama. Članovi sekcije i dalje vrijedno rade i pripremaju se za druge aktivnosti. 

 

 

 

 

................................................................

 

Obilježen Dan pješačenja

 

................................................................

 

Obilježen Svjetski dan životinja

 

Biološka i ekološke sekcije naše škole i dalje nastavljaju svoje aktivnosti. Svjetski dan životinja obilježili su posjetom ZOO vrtu u Pionirskoj dolini. Učenici starije grupe su učestvovali u radionici na temu jedinstvenog odnosa ljudi i životinja i važnosti životinja u životu ljudi i okoline uopće. Mlađa grupa je istraživala ponašanje životinja u ZOO vrtu. Nakon ovih aktivnosti, učenici su uživali u zabavnim sadržajima Pionirske doline.

 

 

 

................................................................

 

Učenici naše škole u Šabićima

 

Učenici trećeg razreda naše škole su, od 19. do 21.09.2012.godine, boravili u Šabićima na Bjelašnici. Osim što su učili o okolini, boravku van svog doma, prirodi, stećcima, životinjama, dovršili su i projekat "Četiri godišnja doba", te su ga prezentirali u grupama. Također su imali i sportske aktivnosti, te disko večeri na kojima su se dobro zabavili. Slike ispod prenose samo dio doživljaja...

 

 

 

 

 

 

 

 

................................................................

 

"Let´ s Do It - očistimo zemlju za 1 dan"

 

U sklopu  akcije čišćenja  u BiH po nazivom "Let´ s Do It - očistimo zemlju za 1 dan"  učešće su uzeli i ekolozi naše škole . Akcija je sprovedena u petak, 07. 9. 2012. godine, gdje su uspješno očišćene zelene površine naše škole i susjednih ulica . U akciji je učestvovalo oko 35 učenika  zajedno sa nastavnicima - voditeljima  ekološke sekcije. Smeće je ručno pokupljeno i odloženo u kontejnere predviđene za takvu vrstu otpada. Tako je naša škola i njena okolina dobila ljepši i čišći izgled.

Ekolozi, hvala vam!

 

 

 

 

................................................................

 

Posjeta Centru Vladimir Nadzor

Članovi ritmičke sekcije naše škole vrlo rado  su se odazvali pozivu uprave, nastavnika i učenika Centra Vladimir Nadzor da budu njihovi gosti povodom Dana Centra Vladimir Nadzor. Članovi sekcije su uručili pridgodne poklone direktoru  i učenicima Centra Vladimir Nadzor  koje su pripremili članovi likovne sekcije naše škole pod vodstvom nastavnice Ivanke Raguž, kao i počastili ih svojim veselim i vedrim nastupom. Naravno i domaćini su bili izuzetno gostoprimljivi i članovi sekcije naše škole su bili počašćeni prigodnim poklonima, nakon čega su se učenici družili, zabavljali,igrali i plesali zajedno. Nadamo se da će se suradnja naše škole i škole Vladimir Nadzor nastaviti i u budućnosti, a ovim putem im se još jednom zahvaljujemo na izuzetnoj gostoprimljivosti.

 

 

 

 

................................................................

Izlet na Biambare

 

14.06.2012.godine učenici četvrtih razreda naše škole su posjetili poznato sarajevsko izletište Biambare. Učenici su uživali u ljepotama prirode. Organizovali su i međuodjeljenski turnir u fudbalu, kako su bodrili jedni druge, kako su se slavile pobjede odjeljenja i kako su se proveli prosudite sami.

 

 

 

.........................................................

 

Takmičenje folklora osnovnih škola sa općine Novo Sarajevo

 

Dana 13. 06. 2012.godine na Vilsonovom šetalištu održano je VII tradicionalno takmičenje folklora osnovnih škola općine Novo Sarajevo. Folklorna sekcija naše škole nastupila je sa najmlađim članovima sekcije od I-IV razreda koji su se prvi put  predstavili kao takmičari sa tačkom "Igre iz Bosne" i osvojili četvrto mjesto. Mlađim polaznicima sekcije čestitamo na uspjehu i želimo da u nastavku svog školovanja nastave da pohađaju folklornu sekciju škole.

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Izlet ritmičke i folklorne sekcije

 

Članovi ritmičke i folklorne sekcije su dana 11.06.2012.godine, organizovali i realizovali izlet na planinu Igman. Kako su se proveli prosudite sami uz pjesmu muziku i igru.

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Malta web design company

 

Deset učenica naše škole, koje pohađaju osmi razred devetogodišnjeg obrazovanja, bile su obuhvaćene projektom "Životne vještine za budućnost - učimo, radimo" u saradnji sa NVO UG "Nešto više". Projekt su podržali UNICEF i MDGIF (Program zapošljavanja i zadržavanja mladih). U sklopu projekta učenice su izabrale da njihov biznis plan bude osnivanje firme za izradu web stranice (web design & hosting). U kabinetu informatike prošle su obuku osnova web disigna, koju je predvodio voditelj projekta nastavnik Hasičić Asmir. U kratkom vremenskom roku grupa je kreirala svoju vlastitu web stranicu, kao službenu web stranicu svoje firme.

 

 

Učenice u procesu izrade web stranice

 

Sa svojim sjajnim projektom učenice su predstavile svoju školu na sajmu biznis planova koji je održan u prostorijama hotela Hollywood u četvrtak 7. juna 2012. godine. Na sajmu je sudjelovalo 46 škola iz cijele Bosne i Hercegovine. Škole su predstavile odlične ideje za biznis planove ali je ideja naše škole bila posebna i, kao takva, orginalna na sajmu.

 

 

Učenice pri prezentaciji projekta u hotelu Hollywood

 

Iako je projekt završen i predstavljen javnosti, učenicama koje su sudjelovale u njemu ostalo je neprocijenjivo iskustvo i vještina koju su stekle, a koja će sigurno poslužiti u životu kao vrijedna stavka u budućim CV (biografijama) koje će učenice pisati pri konkursima za radna mjesta. Ovaj projekt naišao je na odličan odaziv kod učenika, koji su izrazili želju i namjeru da preko Vijeća učenika predlože organiziranje posebne sekcije, počevši od naredne školske godine, koja bi se bavila isključivo web designom. Na taj način naša škola bi svoje obrazovne kapacitete obogatila vrijednom vještinom za budućnost.

 

.........................................................................................................................

 

Oprema za mehatroniku

 

U četvrtak 7. juna 2012. godine načelnik općine Novo Sarajevo gosp. Nedžad Koldžo upriličio je svečano uručenje opreme za mehatroniku našoj školi. Ova skupa i moderna oprema dobro će doći učenicima naše škole, kada u sklopu NPiP za deveti razred, budu učili o mehatronici u okviru predmeta Tehnička kultura. Teorijsko učenje mehatronike bez praktičnog dijela nastave bilo bi teško zamislivo pa ova vrijedna donacija postaje još vrijednija u obrazovnom smislu. Hvala općini Novo Sarajevo i našem vrijednom načelniku.

 

 

 

 

Prizori sa uručenja donacije općine Novo Sarajevo

 

Slike preuzete sa: http://www.nacelnik.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=80%3Aoprema-za-mehatroniku-u-o-malta&catid=29%3Aglavni&Itemid=1

 

.........................................................................................................................

 

Obilježen Dan škole

 

Svečanom priredbom obilježili smo ponovno Dan škole, 22. maj 2012. godine. Učenici naše škole, u sklopu različitih sekcija, su pripremili bogati program za učenike, roditelje i nastavnike. U realizaciji priredbe su sudjelovale Recitatorske sekcije, Mali hor, Dramska sekcija, Literarna sekcija, Ritmička sekcija te Historijska sekcija sa prigodnim filmom „Kroz prošlost Osnovne škole „Malta“. Kombinacijom scenskih izvedbi, kostimografije, recitala i pjesme učenici su i ove godine pokazali zahvalnost svojoj školi.

 

 

 

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Posjeta naših učenika KJKP"RAD"
 
KJKP"RAD" je u okviru proslave 53. rođendana organizovalo Dan otvorenih vrata gdje su ugostili učenike trećih razreda i ekološke sekcije naše škole. Djeca su sa velikim zanimanjem  razgledala  mehanizaciju za odvoz smeća, čišćenje i pranje ulica uz mnoštvo zanimljivih pitanja. Uživali su sjedeći u kabinama ovih vozila a najviše ih je privuklo ekološko vozilo.

 

.........................................................................................................................

 

Revija kulturno umjetničkog stvaralaštva osnovnih škola

općine Novo Sarajevo

 

Dana 19.05.2012.god na Vilsonovom šetalištu je održana VII Revija kulturno umjetničkog stvaralaštva osnovnih škola općine Novo Sarajevo na kojoj je učestvovala i naša škola. Škola se predstavila sa izvanrednom nastupom orkestra naše škole koji je pripremao nastavnik Samir Kuršumović , orkestar je izvodio Mocartov Turski marš. Publiku je na noge podigao nastup naše folklorne i ritmičke sekcije, koji je kao i uvijek bio  izvanredan. Svim školama su uručena priznanja i nagrade. Zahvaljujemo se općini Novo Sarajevo i organizatorima na izuzetnoj organizaciji takmičenja. Do naredne godine...

 

 

 

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Posjeta učenika Zemaljskom muzeju

 

Članovi ritmičke i folklorne sekcije naše škole su dana 19.05.2012. godine  povodom dana otvorenih vrata Narodnog muzeja u Sarajevu posjetili ovu kulturnu ustanovu našeg grada.

 

 

Prizori iz Muzeja

.........................................................................................................................

 

Obilježavanje Dana Crvenog krsta

 

Učenici četvrtih razreda naše škole su povodom Dana Crvenog krsta su 09.05.2012.god. posjetili ovu organizaciju i donirali određena sredstva u novcu  i odjeći. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa radom Crvenog krsta i obiđu sve njihove prostorije i punktove u Mjesnoj zajednici Malta, zahvaljujući izuzetnim domaćinima.

 

 

 

.........................................................................................................................

 

EKSKURZIJA UČENIKA VIII RAZREDA

 

Od 05.05.2012. do 09.05.2012.godine, učenici VIII razreda naše škole su, u organizaciji škole, bili na ekskurziji. Boravili su u objektu "Bossina" u Zaostrogu, Hrvatska, a obišli su Mostar, Gradac (brodom), Dubrovnik, Drvenik i počitelj. Osim usvojenog edukativnog dijela po Izvedbenom planu i programu, učenici su se i odlično zabavili. Ekskurzija je provedena preko agencije FOX TRAVEL, koja je odlično uradila svoj dio posla. U pratnji učenika su bili nastavnici: Anita Krnjaić. Suada Zajko, Amsar Hadžimujić i Sanela Halać. Roditelji učenika su bili upućeni u aktivnosti učenika tokom cijelog putovanja. Svi učesnici ekskurzije su ispoštovali etički kodeks. Učenici su dostojno predstavljali našu školu svojim primjernim ponašanjem. Sve pohvale.

 

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Snimanje serijala "Ime moje škole" na Malti

 

Kantonalna televizija je u petak 27 aprila 2012. godine obavila cjelodnevno snimanje u prostorijama naše škole u sklopu serijala "Ime moje škole", kojem je cilj predstaviti sve škole u Kantonu Sarajevo. Serijal će obuhvatiti historijat škole, sekcije i aktivnosti, talente naše škole i druge znamenitosti. Slike ispod dočaravaju samo dio repertoara kojeg je naša škola prezentovala za kamere Kantonalne televizije.

 

 

 

 

 

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Ekološka sekcija obilježila Dan planete Zemlje

 

Učenici osmih razreda devetogodišnjeg obrazovanja su u ponedjeljak 23. aprila 2012. godine obilježili Dan planete Zemlje. Čišćenjem školskog dvorišta su na svoj način doprinjeli uljepšavanju naše planete Zemlje. Učenici su u sklopu sekcije, i uz veliku pomoć nastavnice Hodžić Mensure, napravili brojne panoe i na taj način skrenuli pažnju na potrebu višeg nivoa svijesti o očuvanju naše planete.

 

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Posjeta radio M-a našoj ekološkoj sekciji

 

Ekološku sekciju naše škole je u petak 13. aprila 2012. godine posjetila novinarka Radio M-a. Pred vrijednim učenicima ekološke sekcije bio je postavljen težak zadatak na teme "Voda koja ima sposobnost pamćenja" i "Jezera u Bosni i Hercegovini". Zahvaljujući pomoći nastavnice Hodžić Mensure učenici su sjajno obavili svoj zadatak i afirmisali svoj rad u zajednici i medijima.

 

 

.........................................................................................................................

 

Ekološka sekcija obilježila Dan voda

 

I ove godine učenici Ekološke sekcije obilježili su Dan voda, kako po običaju obilježavaju sve važne datume u ekološkom kalendaru, učenici su na oglasnim tablama postavili panoe sa zabrinjavajućim činjenicama o omjeru zagađenosti voda i upozorili na prisutnost ovoga problema u Bosni i Herecegovini.

 

 

.........................................................................................................................

 

 

Akcija čišćenja snijega

Dok su učenici uživali u produženom raspustu od 3. do 27. februara, radnici naše škole su pokušavali da deblokiraju školu od brojnih kubika snijega i leda. Naporima radnika pritekli su u pomoć i radnici civilne zaštite, na tome im zahvaljujemo. Zajedničkim naporima škola je osposobljena za rad.

Nastavnici Mirsad i Samir pri izvođenju operacije "Krov"

Radnice na održavanju čistoće u akciji

Pojačanje civilne zaštite

.........................................................................................................................

 

Posljednji ispraćaj dragog radnog kolege

Našeg dragog domara Tomislava Vrgoča, kojeg smo svi odmilja zvali Tomo, ispratili smo 23. januara 2012. godine. Na sahrani su prisustvovali brojni prijatelji, rodbina, radne kolege, komšije ali i učenici naše škole, generacije koje su davno završile, a koje su se sjećale veselog Tome. Naša škola je uvijek odzvanjala pjesmom dok bi Tomo nešto radio ili popravljao. Neće biti isto bez njega...

.........................................................................................................................

 

Predavanje o minama (NUS)

 U srijedu 21. decembra 2011. godine predstavnici deminerskih ekipa vojske Bosne i Hercegovine i NATO LOT tim održali su u našoj školi predavanje za djecu o opasnosti mina. Tom prilikom učenici IV i VI razreda imali su priliku da iz prve ruke nauče o opasnostima mina, vrstama mina i zonama mina u našoj zemlji. Također su naučili korisne savjete kako postupati u dodiru sa minama te na koji način reagovati. Na kraju predavanja ućčenici su dobili i prigodne poklone od predavača.

 

 

 

 

Prizori sa predavanja o opasnosti mina

.........................................................................................................................

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv korupcije

 U petak 9. decembra 2011. godine u našoj školi je održano predavanje povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije. Predavanje su održali nastavnici Gekić Almir i Hasičić Asmir. Učenci su prvo pogledali prezentaciju u kojoj su naučili sve potrebne činjenice o korupciji, vrstama korupcije i načinima borbe protiv korupcije. Pri tome je poseban akcenat stavljen na stanje sa korupcijom u našoj zemlji i načinima borbe protiv nje. Zatim su učenici sudjelovali u diskusiji po ovom pitanju i iznijeli svoja mišljenja i iskustva. Učinici su stekli nova znanja o ovoj moralnoj bolesti koja razdire naše društvo i čini ga nepravednim. Svoja iskustva dalje će učenici nadograđivati na časovima odjeljenskih zajednica, nastavi Demokratije i na sastancima Vijeća učenika. Pomenutu prezentaciju možete preuzeti ovdje:

Korupcija

 

 

 

.........................................................................................................................

Obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

 U prostorijama naše škole 1. decembra 2011. godine obilježen je Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Učenici ekološke sekcije, uz sugestije i pomoć voditelja sekcije Hodžić Mensure, pripremili su prezentaciju na navedenu temu a zatim , u razgovoru, su otklonili mnoge nedoumice učenika i ostalih prisutnih. Razgovaralo se o prevenciji, predrasudama prema oboljelima, testiranju koje se može uraditi besplatno u Kliničkom centru. Učesnici tribine i predavači dobili su crvene trakice kao simbol borbe protiv AIDS-a.

 

 

 

 

.........................................................................................................................

Aktivnosti ekološke sekcije

 Za spas ptičica u ove hladne dane pobrinuli su se članovi mlađe i starije grupe ekološke sekcije naše škole zajedno sa svojim voditeljicama Mensurom Hodžić i Elvirom Handan. Naime, prethodnih dana su pripremale kućice za ptice, hranilice i eko zapovijedi koje su obogatile naše školsko dvorište. Na drveću u dvorištu naše škole su postavljene kućice za ptice sa hranom koje će promizlim malim bićima pružiti utočište u hladnim danima. Potom su spretne ruke Nejre Tabaković okačile i šišarke kao ekološke hranilice za ptice, a onda i plastične hranilice koje će pticama dobro doći za zimskih mjeseci. Tu su se našle i eko zapovijedi za đake i prolaznike koji ponekad zaborave na svoj okoliš. Ptičice su u dvorištu "Malte" zbrinute 29. novembra i zahvalne su članovima sekcije :)

 

 

 

 

Prizori sa aktivnosti spašavanja ptičica :)

.........................................................................................................................

Terenska nastava iz predmeta Društvo/Kultura/Religija i Vjeronauka

 

Učenici četvrtih razreda naše škole koji pohađaju predmete Društvo/Kultura/Religiju i Islamsku vjeronauku su 28.11.2011.godine, u pratnji svojih učiteljica i vjeroučiteljice, posjetili Kuvajtsku džamiju na Čengić Vili. Tu su imali priliku da se iz prve ruke upoznaju sa Islamskom religijom.

 

 

.........................................................................................................................

 

Obilježen Dan državnosti

 U četvrtak 24. novembra 2011. godine priredbom je prigodno obilježen Dan državnosti naše domovine. Učenike, roditelje i nastavnike su puni sat vremena edukovali i zabavljali članovi raznih sekcija naše škole: ritmička, hor, mlađi hor, recitatorska (mlađa i starija), dramska, folklor, orkestar i historijska sekcija. Posebno su oduševili naši gosti, štićenici centra "Vladimir Nazor", koji su publiku podigli na noge izvedbom hita Dine Merlina sa ovogodišnjeg Eurosonga "Love in rewind". Učesnici priredbe su podsjetili prisutne na značaj Dana državnosti, našu bogatu historiju i ljepote naše domovine,raznolikost kulture i tradicije. Kroz sliku je to izgledalo ovako:

 

Prisutni su odali počast domovini pri intonaciji himne od strane orkestra škole

"Love in rewind" u izvedbi štićenika "Vladimir Nazora"

Mlađi hor škole

Recitatorska sekcija u izvedbi "Od Kulina bana..."

Folklor nas je podsjetio na sevdah i ašikovanje

Haris i Hana su ispred Historijske sekcije upoznali prisutne sa historijom Dana državnosti

Mlađa recitatorska sekcija je podsticala na patriotizam

Ritmička sekcija izvodi hit "Što nas ima, mašallah"

Stariji hor izvodi hit Scorpionsa "Wind of change"

Prisutni su zahtjevali da gosti iz "Vladimir Nazora još jednom nastupe...sjajno!

.........................................................................................................................

 

Saradnja škole sa policijom

 U okviru aktivnosti škole pri saradnji sa lokalnim organima vlasti i sigurnosti, u našoj školi su održana predavanja o prevenciji nasilja. Prezentatori su bili policajci sa područja općine Novo Sarajevo (II Policijska uprava) a učenici su mogli da nauče mnogo praktičnih savjeta kako da postupaju u slučaju da postanu žrtve nasilja i kako da utječu na prevenciju nasilja među učenicima.

 

 

 

Policajci o prevenciji nasilja u VIII-01

.........................................................................................................................

 

Obilježen Kurban bajram

Učenici naše škole su za svoje kolege, roditelje i nastavnike organizirali sjajnu bajramsku priredbu u petak 4. novembra 2011. godine. U priredbi su učestvovali hor naše škole uz izvođenje prigodnih ilahija, dramska i recitatorska sekcija kao i folklor. Učesnici priredbe su na taj način poželjeli svim prisutnima Bajram Šerif Mubarek Olsun.

 

 

 

 

Prizori sa bajramske priredbe

.........................................................................................................................

 

Mjere zaštite od požara i Mali vatrogasci

 Dana 31. oktobra 2011. godine u našoj školi je održana edukacija od strane Instituta za zaštitu požara o preventivnim mjerama zaštite od požara za učenike prvih razreda. Kao poklon školi je uručen sigurnosni sistem za rano otkrivanje požara.

 Sutradan, 1. novembra, u okviru projekta "Mali vatrogasci" uposlenici profesionalne vatrogasne brigade upoznali su učenike IV razreda sa:

 - situacijama koje dovode do požara

 - ponašanjem u slučaju požara

 - upoznavanjem sa bitnim brojevima telefona

 - prevencijom u slučaju požara

 - upoznavanjem sa zanimanjem vatrogasca

 - vatrogasnom opremom

 U cilju podsticanja razvoja svijesti o opasnostima i ponašanju prilikom požara učenicima su podjeljene brošure "Mali vatrogasci".

 

 

Učenici su dobili i edukativnu brošuru koja sadrži i zabavne sadržaje o temi

 

 

 

Prezentacija i aktivnosti sa vatrogascima su privukli veliku pažnju učenika

.........................................................................................................................

 

Sigurnost djece na internetu

 Dana 31. oktobra 2011. godine učenici četvrtih razreda su učestvovali u radionici na temu "Sigurno surfanje internetom, nasilje među djecom i trgovina ljudima". Radionicu je organizovao Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima u okviru Ministarstva sigurnosti BiH a u saradnji sa nevladinom organizacijom Međunarodni forum solidarnosti. Učenici su pokazali veliko interesovanje, aktivno su učestvovali u radu i stekli dodatno znanje o tome koliko je važno biti oprezan, čuvati sebe i njegovati drugarstvo.

 

 

Predavanje je izazvalo veliko interesovanje kod učenika

 

Učenici su dobili i prigodne edukativne brošure

 

.........................................................................................................................

 

Predavanje za učenike

 Dana 25. oktobra 2011. godine u našoj školi je održano predavanje za učenike na temu šećerne bolesti i gojaznosti kod djece. Predavanje su slušali učenici osmih razreda, nastavnici i uposleni u školskoj kuhinji. Doktorica Amela Kečo prisutne je upoznala sa ovim problemima a nastavnici su upućeni da stečena znanja prenesu i na druge učenike putem odjeljenskih zajednica. Isti dan je medicinsko osoblje uradilo mjerenja tjelesne težine i visine svim učenicima u školi zbog određivanja rasta i eventualne gojaznosti.

 

 

Naslovnice održanih prezentacija

.........................................................................................................................

 

Učenički izlet

Učenici naše škole su iskoristili posljednje sunčane dane ove godine i zajedno  sa svojim razrednicama otišli na sarajevsko izletište u Lokve. Kako im je bilo procjenite sami?

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Knjiga je moj najbolji prijatelj

Učenice naše škole  su pokazale da je knjiga njihov najbolji prijatelj i na općinskom takmičenju "Knjiga je moj najbolji prijatelj" osvojile nagrade.
Učenica 3 razreda, Amna Tihić je osvojila 2. mjesto a učenica Taira Iman Salispahić 3. mjesto. Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo upriličio je 25.10.2011. prijem za pobjednike takmičenja te prigodnim nagradama obradovao naše vrijedne učenice.

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Posadimo drvo ili cvijet za ljepši svijet

Dana 17. oktobra 2011. godine u dvorištu naše škole posađeno je 50 sadnica tuje. Naime, marketinška agencija MITA group, a ispred klijenta DK TRADE brand Argeta, realizuje projekat pod imenom "Zasadimo drvo ili cvijet za ljepši svijet". Projekat je baziran na potrebi za edukacijom školske djece o problemima koji proističu iz neadekvatne brige o čovjekovoj okolini. Tako su djeca imala zabavan dan edukativnog karaktera gdje su dobili i prigodne poklon paketiće. U projektu su učestvovali đaci četvrtih razreda sa učiteljicama i đaci starije i mlađe grupe ekološke sekcije naše škole sa voditeljicama Hodžić Mensurom i Handan Elvirom. Djeca su zajedno sa direktorom i domarom škole iskopala rupe, a potom su vrijedne male i velike ruke ekologa zasadile sadnice tuje. Tako je naše dvorište postalo ljepše i bogatije novim zelenilom koje će, nadamo se, dočekati i ispratiti mnoge generacije ove škole.

 

 

 

Scene sa našeg ekološkog poduhvata :)

.........................................................................................................................

 

Mjesec oktobar u znaku Ekološke sekcije

 Vrijedni članovi Ekološke sekcije i njihova voditeljica - nastavnica Mensura Hodžić, obilježili su niz značajnih datuma u mjesecu oktobru. Učenici su se prvo prisjetili Dana zaštite životinja (4. oktobar 2011.) a zatim i Dana pješačenja (15. oktobar 2011. ). Zatim su se 16. oktobra prisjetili svjetskog Dana hrane.

 

 

Svi datumi obilježeni su prigodnim panoima vidljivim u prostorijama škole

 

 Posebnu manifestaciju činilo je obilježavanje Dana jabuke 20. oktobra 2011. godine. U akciji prikupljanja jabuka učestvovali su učenici VII razreda a članovi sekcije su izradili prigodne plakate i na ulazu u školu dijelili jabuke učenicima i zaposlenicima škole. Na veliko zadovoljstvo svih prisutnih, učenici su mogli saznati i nešto više o jabuci kao zdravom obroku. Naša parola je bila: "Uz obrok koji ti mama pripremi, ponesi u školu i jabuku!"

 

 

 

 

Scene sa obilježavanja Dana jabuke

 

.........................................................................................................................

 

Općina Novo Sarajevo podjelila paketiće učenicima osnovnih škola

 

Načelnik općine Novo Sarajevo je učenicima naše škole od II do V razreda podjelio paketiće na Vilsonovom šetalištu. Uz podjelu paketića održan je i prigodni program, time je općina Novo Sarajevo prigodno obilježila Dječiju nedjelju.

 

 

.........................................................................................................................

 

Obilježena Dječija nedjelja

 

UČENICI II-1,II-2 I IV-3  SU I OVE GODINE OBILJEŽILI DJEČJU NEDJELJU. SVE SE ZAVRŠILO PLESOM.

 

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Otvaranje obnovljenog mosta na Dolac Malti

 

Naši učenici, članovi Ritmičke i Horske sekcije, nastupili su u četvrtak 09. juna 2011.godine na svečanom otvaranju obnovljenog mosta na Dolac Malti koje je upriličila općina Novo Sarajevo.

 

 

 

 

.........................................................................................................................

 

Obilježen Dan škole - 22. maj

 

Naša škola je 22. maja 2011. godine obilježila svoj 31. rođendan. Tom prigodom sekcije su upriličile prigodni program za učenike i roditelje. Tu su bili neizostavni nastupi folklora i ritmike ali i upriličena simbolička razredna takmičenja iz raznih predmeta. Osim takmičenja prezentovane su i radionice, sportska takmičenja, kvizovi i karaoke šou. Čitav događaj je bio obilježen pjesmom, plesom i zabavom ali su demonstrirana i edukativna dostignuća pojedinih sekcija, razreda i pojedinaca.

 

 

.........................................................................................................................

 

Takmičenje iz folklora

Naši učenici su na petoj manifestaciji takmičenja folklora osnovnih škola općine Novo Sarajevo zauzeli četvro mjesto. Predstavili su se koreografijom "Bošnjačke igre iz srednje Bosne".

 

 

 

.........................................................................................................................

 

"Malta" na reviji kulturno-umjetničkog stvaralaštva

 

Revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva održana je 13.maja na Vilsonovom šetalištu. Predstavljene su sve škole sa područja općine Novo Sarajevo. Naša škola se predstavila sa vokalnom grupom, ritmikom i folklorom.

Folklor

Ritmika

Folklor na sceni

Učesnici poziraju sa učiteljicom Fajić Editom i direktorom Vjekoslavom Brezarom

.........................................................................................................................

 

Realiziran multidisciplinarni projekt "Lilium bosniacum" ("Bosanski ljiljani")

 

U ponedjeljak 9. maja 2011. godine povodom Dana antifašističke borbe, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana realiziran je multidisciplinarni projekt "Lilium bosniacum" ("Bosanski ljiljan"). Projekt su osmislili predmetni nastavnici predmeta Biologija, Geografija i Historija: Durmišević Mirsad, Hasičić Asmir, Hodžić Mensura i Merdanić Ajiša a realizirali učenici sedmih razreda i članovi Historijske i Geografske sekcije. Projekt je na multidisciplinaran način obradio simboliku ljiljana u kulturama i civilizacijama, geografske zone rasta ljiljana u svijetu i u našoj zemlji, botaničke posebnosti bosanskog ljiljana kao i svojstva bosanskog ljiljana kao endema. Kroz prizmu historije je dat historijski presjek heraldičkog značaja ljiljana u svijetu i kod nas. U toku prezentacije učenici su doveli zlatni bosanski ljiljan u vezu sa antifašizmom uzevši u obzir simbol ljiljana u periodu agresije na našu zemlju 1992-1995 godine. Također su se podsjetili heroja bosanskog otpora, Zlatnih ljiljana - dobitnika najvećeg vojnog priznanja u našoj zemlji. Istovremeno je podvučena paralele između evropske tradicije ljiljana i bosansko-hercegovačke tradicije zlatnih ljiljana čime, slično kao i savremenog puta naše zemlje ka evropskim integracijama. Prezentaciji su prisustvovali učenici sedmih razreda i predmetni nastavnici. Multimedijalna prezentacija je bila obogaćena likovnim i umjetničkim radovima učenika na ovu temu, cvijećem i uljem ljiljana kao i popratnim materijalima o ljiljanima te pripremi ljiljanovog ulja i njegovim ljekovitim svojstvima.

 

Planine na kojima raste endem bosanskog ljiljana...

 

Bosanski ljiljan je endem i njegova staništa najviše ugrožava čovjek...

 

Zlatni bosanski ljiljani su hiljadu godina simbol samostalnosti naše domovine...

 

.........................................................................................................................

Sačuvajmo našu kožu

Dana 4. aprila 2011. godine u 14h u prostorijama općine Novo Sarajevo održana je tribina na temu "Save our skin" ("Sačuvajmo našu kožu") u organizaciji udruženja "Djeca stubovi svijeta". Tribini su prisustvovali i učenici naše škole u pratnji nastavnice biologije Hodžić Mensure. Iz predavanja i diskusije učenici su saznali dosta podataka o štetnim utjecajima zračenja sunčevih zraka na kožu, kao i o štetnosti zračenja u solarijumu. Učenicima su uručeni certifikati o prisustvu tribini a direktoru Vjekoslavu Brezaru zahvalnica za učešće škole.

Naši učenici na tribini

 

Učenici sa certifikatima

 

Zahvalnica školi za učešće u tribini...

 

........................................................................................................................

 

Obilježen Dan planete Zemlje

Učenici naše škole od I do V razreda su svečano obilježili Dan planete Zemlje 21. aprila 2011. godine. Nastavnici razredne nastave su sjajno osmislili i realizirali čitav niz manifestacija koje su podsjetile roditelje i učenike na značaj ovoga dana. Tom prilikom je u višesatnom programu izvedena svečana priredba a zatim je u dvorištu škole organiziran sajam na kome su učenici po simboličkim cijenama roditeljima prodavali svoje umjetničke radove i rukotvorine. Roditelji i učenici su bili oduševljeni a vrijedni učenici su prodali sve što su vrijedno izradili. Uz te aktivnosti manifestacija je bila ispunjena pjesmom i plesom.

Prizori sa sajma

 

Vrijedni učenici sa svojim rukotvorinama...

Učenici kao dio prirode...

Najviše su se učenici zabavili...

 

........................................................................................................................

 

Hor i orkestar naše škole ponovno je zablistao

 

Na ovogodišnjoj Reviji kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola održanoj 18. aprila 2011. godine u Osnovnoj školi "Grbavica I" u kategoriji horovi uz pratnju, naša škola u konkurenciji deset škola općine Novo Sarajevo je osvojila drugo mjesto sa 70 osvojenih bodova (maksimalno 75), koje je dodjelio petnaestočlani žiri. Ovim sjajnim rezultatom popunjava se bogata vitrina ove sekcije. Pod palicom prof. Samira Kušumovića ova sekcija u svom višegodišnjem radu, pored brojnih općinskih nagrada ima zapažene rezultate i na kantonalnim takmičenjima, a to su: prvo mjesto 2001. godine u kategoriji vokalna muzika, dva puta drugo mjesto (2003. i 2005. godine) u istoj kategoriji te u kategoriji instrumentalne muzike 2003. godine treće mjesto.

 

 

........................................................................................................................

 

Posjeta učenika Međunarodnom aerodromu Sarajevo

Učenici trećih razreda naše škole su dana 12.04.2011.god. posjetili Međunarodni aerodrom Sarajevo. Ovom prilikom se želimo zahvaliti našim domaćinima Graničnoj policiji BiH na izuzetnoj gostoprimljivosti i profesionalnosti. Hvala!

 

 

........................................................................................................................

 

Sekcija CIVITAS opet mijenja izgled lokalne zajednice

 

I ove školske godine sekcija CIVITAS, predvođena nastavnikom Hasičić Asmirom, se pozabavila ozbiljnim problemima koji pogađaju učenike naše škole. Nakon uspjeha postignutih oko uklanjanja željezničkih vagona ispod Pasarele, osvijetljenja Pasarele i zatvaranja Teretne stanice u kojoj su se okupljali narkomani, sekcija se posvetila nedostatku saobraćajne infrastrukture u ulici Marka Marulića. Članovi sekcije su pokrenuli niz akcija da bi se u ulici Marka Marulića obezbjedili što prije ležeći policajci, saobraćajna signalizacija i pješački prelaz.

 

U tu svrhu učenici su obišli Federalno ministarstvo prometa i dobili podršku za ovaj zahtjev. Sekretar federalnog ministarstava gosp. Osmanbegović je nazvao Direkciju cesta Kantona Sarajevo i preporučio da se ovaj problem što hitnije riješi.

Zatim su učenici posjetili i Direkciju cesta Kantona Sarajevo i razgovarali sa stručnim saradnikom Direkcije gospođom Amrom Zilić. Gospođa Zilić je učenike upoznala sa kompletnim elaboratom koji predviđa sveobuhvatno riješenje saobraćajne infrastrukture u ulici Marka Marulića a koja predviđa izgradnju 4 ležeća policajca, saobraćajnu signalizaciju (zona 30 km/h) i pješački prelaz. Na zahtjev učenika o riješenju problema obratio se službenim dopisom i direktor Direkcije cesta gosp. Adem Zolj. U pismu je obavijestio učenike da je Direkcija uradila svoj dio posla elaboratom a da je obavezu finansiranja i realizacije preuzela općina Novo Sarajevo.

Ova informacija je članove sekcije uputila na adresu općine Novo Sarajevo. Razgovarali smo sa pomoćnikom načelnika općine za urbanizam gosp. Nijazom Hromom. Pomoćnik načelnika je obećao pomoć i obavijestio članove sekcije da će odmah nakon usvajanja budžeta općine Novo Sarajevo u aprilu ove godine biti objavljen tender za izvođenje radova predviđenih u elaboratu. Nakon prestanka roka za žalbe izvođača radova sa radovima bi se trebalo početi u julu 2011. godine, za vrijeme školskog raspusta. Istovremeno su članovi sekcije radili i na peticiji (punoljetnih građana naše lokalne zajednice) koja podržava ovu akciju i koju ćemo, ako dođe do kašnjenja sa izvođenjem radova, da uručimo općinskom načelniku i podsjetimo ponovno na riješenje probleme saobraćajne sigurnosti ispred naše škole.

I, da, to nije sve! Prilikom razgovora sa gosp. Hromom naročito nas je obradovala činjenica da nas je pohvalio za prošlogodišnji projekat vezan za Pasarelu. Priznao nam je da smo upravo mi to pitanje pokrenuli sa mrtve tačke i proizveli da most koji nije imao štićenika, sada ima čak tri! Naime, Željeznice FBiH, Kanton i općina Novo Sarajevo su dogovorili da se Pasarela obnovi tako što bi sve tri institucije uložile po 70 000 KM.

Malta će i dalje nastaviti da mijenja lokalnu zajednicu u interesu svih građana i učenika naše škole. Još kada bi se na takmičenjima podsticali akcioni planovi a ne liste želja, CIVITAS projekt bi bio idealan. Ovako nam ostaje jedna varijanta balkanskog javašluka kombinovana sa zapadnoevropskim demokratskim principima. Čestitke članovima sekcije na stvarnom, realiziranom i opipljivom rezultatu.

Posebno čestitke prezentatorima: Farah Basarić, Vedranu Đemidžiću, Marini Cvjetković, Ajli Durmišević, Adni Džogaz, Hani Brekalović, Alemu Bekanu i Amini Tiganj.

........................................................................................................................

 

Naši učenici na 3D projekciji filma

 

Učenici trećih i prvih razreda naše škole u pratnji svojih učiteljica u okviru realizacije nastavnog sata medijska kultura iz predmeta Bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost posjetili su Cinema Citi i odgledali projekciju animiranog filma "Sammy na putu oko svijeta". Učenici su uživali u 3d projekciji animiranog filma.

 

 

 

Prizori posjete Cinema city

........................................................................................................................

 

Posjeta učenika "Klasu"

 

Učenici III3 odjeljenja su dana 22.03.2011. god u okviru predmeta Moja okolina, a s ciljem upoznavalja privrede u zavičaju, posjetili pogone fabrike "Klas". Učenici su imali priliku da vide način  proizvodnje hljeba, jufki, kolača i raznih drugih poslasica koje se proizvode u Klasovoj velepekari, od sirovine do gotovog proizvoda, te da  se upoznaju sa načinom rada, i pravilima odjevanja u proizvodnji. Radnici "Klasa" su učenike lijepo dočekali i uz oduševljenje učenika počastli ih svojim proizvodima. Hvala !

 

 

Slikice iz Klasa

 

........................................................................................................................

 

TAKMIČENJA U PISANJU LITERARNIH RADOVA

 „DANI ISAKA SAMOKOVLIJE – SUNCE NAD DRINOM“

             Učenici OŠ „Malta“ odazvali su se javnom pozivu za pisanje literarnih radova povodom manifesatcije „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“. Sedma tradicionalna manifestacija počela je 14. januara 2011. Godine, a prvi dio manifestacije je održan u Goraždu. Nastavak ove manifestacije je planiran kroz predstavljanje literarnih radova učenika osnvnih i sredjih škola.

Teme za osnovne škole: 1. Priča o radostima

                                            2. Kolač od zemlje

                                            3. Sunčano djetinjstvo

„MEĐUNARODNA GODINA ŠUMA“

             Također, učenici naše škole učestvuju i na 40. međunarodnom takmičenju u pisanju pisama. S obzirom da se 2011. godina obilježava kao Međunardona godina šuma, Svjetski poštanski savez (UPU) i UN organizuju 40. međunarodno takmičenje mladih u pisanju pisama. Međunarodni biro je za takmičenje odabrao temu „Zamisli da si drvo koje živi u šumi. Napiši pismo nekome da mu objasniš zašto je važno zaštiti šume.“ 

Učenici koji su pisali literarne radove:

1.      Bihorac Nejla VII02

2.      Emir Garib VII2

3.      Nejira Vrana VII02

4.      Selma Turčalo VII1

5.      Dijana Kiso VII2

6.      Benjamin Hadžialić VII1

7.      Berina Bajramović VII1

8.      Bukva Emina VII2

9.      Tajma Kuduz VII1

10.  Edin Gagula VII1

11.  Minea Kanlić VII2

12.  Adana Valjevac VI2

13.  Selam Redžić VI2

14.  Ammar Silajdžić VI3

Literarni radovi učenika koji su se odazvali na ova takmičenja izloženi su i na panou Zidnih novina OŠ „MALTA“.

Literarni kutak na panou ispred učionice BHS jezika i književnosti

........................................................................................................................

 

Priredba za predstojeće blagdane

 

Učenici naše škole  su i ove godine organizirali sjajnu priredbu kojom su na najljepši mogući poželjeli sretne božićne blagdane i novu 2011. godinu. Posebno je folklor uljepšao blagdansku manifestaciju.

 

........................................................................................................................

 

Izlet učenika u Zenicu

 

Učenici VII razreda su 15.10.2010.godine, išli na izlet u Zenicu. Cilj je bio da učenici putuju vozom te tako upoznaju i taj vid putovanja. U Zenici su imali obezbijeđen ručak, te su se zabavili u parku na Kamberovića polju. U pratnji učenika su učestvovali razrednici Murga Šeherzada, Krnjaić Anita, Halać Sanela, te tri roditelja koji se rado odazivaju na učešće u organizaciji ovakvih izleta.

 

Učenici čekaju voz za Zenicu

 

........................................................................................................................

 

 

Prezentacija projekta "Grad/općina po mjeri djeteta"

 

U srijedu 6. oktobra 2010. godine učenici 9 osnovnih škola općine Novo Sarajevo su prezentovali pred publikom rezultate svojih aktivnosti na projektu "Grad/općina po mjeri djeteta". Učenici su pred predstavnicima škola, nevladinih udruženja i općine Novo Sarajevo skrenuli pažnju na svoja prava, potrebe i očekivanja u narednom periodu. Predstavnik općine Novo Sarajevo gosp. Zolota je ovom prilikom naglasio da će općina Novo Sarajevo i dalje podržavati ovaj projekt, kao i u prethodne dvije godine. U prezentaciji projekta iz naše škole su sudjelovali Bukva Emina (VII-2) i Bekan Alem (VIII-1), dok su u auditoriju bili prisutni predsjednica Vijeća učenika naše škole Beganović Adna (VIII-1) i fascilitator-koordinator ovoga projekta nastavnik Hasičić Asmir. Prezentacija je prigodno izvedena u Domu mladih na Grbavici i na ovaj način je lijepo obilježena i Dječija nedelja.

 

 

Alem Bekan je od prezentatora definitivno bio najupečatljiviji...

Obraćanje generalnog sekretara H.O. "Naša djeca" gospođe Zehre Salman

........................................................................................................................

 

Izlet učenika u Vranduk i Nemilu

 

Dana 4. oktobra 2010. godine 68 učenika naše škole obavilo je jednodnevni izlet u Vranduk i Nemilu. Učenici historijske, geografske i sekcije Civitas su, u pratnji nastavnika prvo obišli historijsku znamenitost naše zemlje - tvrđavu Vranduk. U pratnji kustosa su poslušali kratki historijat ove tvrđave i njenoga značaja. U tvrđavi su pogledali i stalnu muzejsku postavku posvećenu svakodnevnom životu u srednjovjekovnoj Bosni. Nakon Vranduka učenici su se uputili u odmaralište Nemila. Tu su proveli nekoliko sati igrajući nogomet, odbojku ili u vožnjama u luna parku. Tmurno vrijeme nije pokvarilo dobro raspoloženje i učenici su saglasni da izleta ove vrste svakako treba da bude više u obrazovnom procesu, radi razbijanja nastavne monotonije i prakticiranja edukativne nastave na terenu. Zato pripremamo još izleta, destinaciju još nećemo otkriti... :)

Unutar tvrđave Vranduk

Pripreme za obilazak tvrđave sa kustosom

Panorama Vranduka

Dok je "Malta" bila u Nemili ringišpil se nije gasio...

Odmaralište u Nemili

 

........................................................................................................................

 

Obilježavanje Dječije nedjelje u prvim razredima

 

U PRVIM RAZREDIMA ODRŽANA JE RADIONICA POVODOM OBILJEŽAVANJA DJEČJE NEDJELJE. TOM PRILIKOM SU  NAŠI NAJMLAĐI ĐACI  PREZENTIRALI RODITELJIMA ONO ŠTO SU NAUČILO O DJEČJIM  PRAVIMA ,NAKON TOGA SU   ZAJEDNO SA  SVOJIM RODITELJIMA  PRAVILI PLAKATE NA TEMU "DJEČJA PRAVA "

Pano sa rezultatima rada učenika na radionici

........................................................................................................................

 

Dječija nedjelja na Vilsonovom šetalištu

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje 1.10.2010. godine.učenici naše škole od II do V razreda su u pratnji roditelja i svojih učitelja prisustvovali priredbi održanoj na Vilsonovom šetalištu. Tom prilikom su im uručeni i prigodni paketići.

 

 

........................................................................................................................

 

Jesenska svečanost

 

Aktiv 2. razreda naše škole, koga čine učiteljice Šaljić Hatidža, Handan Elvira i Heco Lejla su 28. septembra prezentovali projekt na temu "Jesenska svečanost". Projekt obuhvata kombinovanje trenske nastave sa onom u školskim klupama.

 

........................................................................................................................

 

Nagrada na konkursu "Knjiga je moj najbolji prijatelj"
 

Učenik II3 razreda Liam Alan Creswic  i učenica V razreda Adnana Valjevac osvojili su treće i drugo mjesto na konkursu za najbolju lektiru pod nazivom "Knjiga je moj najbolji prijatelj".

U Maloj sali Općine Novo Sarajevo, u srijedu, 22. septembra, uručene su  nagrade uz čestitke.

 

 

........................................................................................................................

 

Manifestacija "Vilsonovo -otvoreni kulturni centar"

U okviru manifestacije "Vilsonovo - otvoreni kulturni centar", u subotu i nedjelju 25 i 26.09.2010.god učenici i nastavnici naše škole su na štandu predstavili našu školu sa izabranim likovnim i tehničkim postignućima učenika naše škole. Bez obzira na oblačno vrijeme i hladane dane učenici, roditelji i drugi gosti su sa oduševljenjem posmatrali učeničke radove.

 

........................................................................................................................

 

 

Prijem prvačića u školskoj 2010./2011. godini

 

Početak nove školske godine tradicionalno je obilježen svečanom priredbom za učenike prvih razreda naše škole. U veseloj atmosferi roditelji i đaci-prvaci su se upoznali sa školom, učiteljicama i školskim osobljem. Nimalo ne sumnjamo da će boravak novih đaka biti obilježen sjajnim uspomenama i bogatim intelektualnim radom... :)

 

 

Scene sa priredbe

Upoznavanje sa učiteljicama...

 

POČETNA | O ŠKOLI | AKTUELNOST | KONTAKT   

Web design & update OŠ Malta © All right reserved